no en

Heddal Bygdetun

Bunader til begjær

Bunader til begjær
Foto: Lisa Amalie Elle /NIA

Mange kjenner øst-Telemarkbunaden. Anne Bamle fra Heddal skapte den. På Heddal Bygdetun kan du bli kjent med både Anne og bunadshistorien. I tillegg kan du se flere Bamlebunader utstilt i all sin prakt.

Bunadslivet

Anne Bamle (1884–1972) ble født på gården Bamle i Heddal. I 1909 reiste hun til Oslo, hvor hun fikk jobb på ei systue. Etter det tok hun jobb på Folkemuseet på Bygdøy. Her fant hun fram til noen gamle arkiverte folkedrakter fra Øst-Telemark, og slik våknet hennes interesse for Telemarksbunaden.

Første bunad

Den første Heddalsbunaden sydde Anne Bamle i 1914. Mønsteret var inspirert av norskdomsbevegelsen og Annes mentor Hulda Garborg, samt den gamle folkedrakta med rødtrøye som var i bruk fra slutten av 1700-tallet til midt på 1800-tallet. Etter hvert utviklet hun sine egne bunader, basert på det gamle draktmaterialet.

Fra uønsket til nasjonal stolthet

Etter 12 år i Oslo flyttet Anne Bamle tilbake til Heddal og Notodden. På denne tiden var ikke bunaden en etterspurt vare, og Anne slet økonomisk. Mange kritiserte de fargeglade bunadene. Etter hvert stilnet de konservative røstene, og snart ble «Heddalsbunaden» ettertraktet. Ikke minst etter 2. verdenskrig, da den nasjonale stolthet skulle gjenreises.

Anne Bamle var en beskjeden dame, men arbeidene hennes taler sitt tydelige språk. Gjennom øst-Telemarksbunaden har den stillferdige dama fra Heddal etterlatt seg en stor og stolt arv.

En ekte innovatør

Det var Anne Bamle som begynte med broderier rundt stakkekanten. Alle bunadene hennes var individuelt utformet og fargesatt. Hun brukte mye plantefarget garn, som hun farget selv.

Bamle viet hele sitt liv til sømmen og bunadene hun skapte, og har inspirert mange syersker og designere i sitt arbeide. Det sies at hun skapte over 2 200 bunader i løpet av sitt produktive liv, og ingen var lik den andre. Anne døde den 8. september 1972, 88 år gammel.

Bunadene på Heddal Bygdetun er gitt i gave til Heddal og Notodden Museumslag.  I sommersesongen vises et utvalg bunader av Anne Bamle ut i Rambergstugo.

Planlegg besøket ditt her