no en

Opplev Rjukan på byvandring med NIA

Opplev Rjukan på byvandring med NIA
Foto: Per Berntsen/NIA

NIA tilbyr skreddersydde byvandringer som bookes her. I sommer tilbyr vi også vandringer til fast hver fredag! Vi starter ved Rjukan stasjon og vandrer gjennom byens gater, fylt med fascinerende historier og levende industriarv. Oppmøte fredager 10.45. Vi vandrer sammen en times tid. Tilpasset familie og unge voksne.

Opplev og oppdag systematikken bak det som ble Rjukan. Lær hvordan prosjekteringsarbeidet utført av Sam Eydes ingeniører og arkitekter i tidsrommet mellom 1907 og 1917 preger oss den dag i dag. Byvandringen viser hvordan lite er overlatt til tilfeldighetene, og at alt henger sammen med alt.

Fasaden til Rjukan kino
Foto: Ian Brodie/NIA

Fra kaos til kontroll

Etableringen av Hydro i Vestfjorddalen var det rene Klondyke. I 1914 fikk Rjukan oversendt krav om teknisk regulering fra landets myndigheter, og takket være Sam Eyde ble det system i sakene. Totaliteten i prosjektet, og at det fremdeles fremstår som intakt, har satt anlegget på UNESCOs verdensarvliste.

Oversiktsbilde av Rjukan fra lufta
Foto: Per Berntsen/NIA

En byplan til redningen

Det voldsomme industrielle løftet skulle foregå med tilfredse og ivaretatte arbeidere etter moderne ideer om livskvalitet og gjensidig nytte mellom arbeidstaker og bedriftsleder. Byplanen var flott og gjennomtenkt, og boligene fikk moderne komfort.

Arbeideren som kom til Rjukan møtte en idé om at klare rammer for arbeidstimer og frie timer ville komme begge parter til gode. En felles plattform til gjensidig glede kom imidlertid ikke over natten. Det utspilte seg harde markeringer og demonstrasjoner i anleggstida.

Foto: Per Berntsen/NIA