Telemark kunstmuseum

Hjertebank

Hjertebank
Foto: Nasjonalmuseet/Nasjonalmuseet

Marianne Brattelis kunst dreier seg rundt de store følelsene i livet: om familie, nærhet og ensomhet. Utstillingen er laget i samarbeid med MUNCH og varer fra 7. mai til 28. august 2022.

Se reportasje og intervju fra NRK her

Presisjon og følsomhet

Marianne Bratteli (1951-) arbeider i et ekspressivt uttrykk, og kunsten hennes rommer sentrale livstema og sterke følelser. Som datter av tidligere statsminister Trygve Bratteli står opplevelser fra oppveksten i etterkrigs-Norge sentralt i kunstnerskapet.

Bratteli utrykker seg ofte gjennom store monumentale malerier, men hun uttrykker seg også gjennom andre materialer. Hun begynte tidlig å eksperimentere med collager og videoverk, og regnes som en pionér innen norsk videokunst.

Brattelis billedverden
I Brattelis bildeverden er det minnene fra barndommen som i stor grad preger tematikken. Med en far som satt i konsentrasjonsleir under krigen og som senere ble statsminister i Norge, ble barndommen preget av de voksnes krigstraumer og offentlighetens oppmerksomhet. Marianne Bratteli ble et alvorlig barn som forholdt seg i stor grad til voksenverdenen. I kunsten hennes er det den lille jenta med spenne i håret som går igjen. Kanskje er det Marianne selv vi ser i bildene?

Foto: Nasjonalmuseet

«Jeg tror mange barn bærer på mer smerte enn mange voksne er klar over. Fordi barns
utseende er så yndig og friskt, tenker man ikke på at det kan bære på tunge tanker.»
– Marianne Bratteli

Opplev Hjertebank på Telemark kunstmuseum

«Hjertebank» viser verk innlånt fra bl.a. Nasjonalmuseet, KODE, Tangen-samlingen, Trondheim kunstmuseum samt en rekke private samlinger. Utstillingen viser også nye verk av Bratteli.

Utstillingen er laget i samarbeid med MUNCH, kuratert av Susanne Grina Lange (Telemark kunstmuseum) og Kari Brandtzæg (MUNCH)

Planlegg ditt besøk her
Foto: Susanne Grina Lange/NIA

Mer om Marianne Bratteli

Bratteli arbeider hovedsakelig innen maleri, grafikk, installasjon og video. Hun har sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (1974-78) og Statens kunstakademi (1978-82) bl.a. som elev av Ludvig Eikaas.

Arbeidene hennes er innlemmet i en rekke sentrale kunstsamlinger og museer, men hun har hittil ikke hatt noen større museumsutstilling. Med utstillingen «Hjertebank» søker vi mot å vise bredden av dette mangefasetterte og interessante kunstnerskapet.

Terje Bergstad, Sal 2
Marianne Brattelis farfar var fra Nissedal i Telemark, og sånn sett er det også bånd til Telemark i Mariannes liv. Men det som dro hennes til Telemark kunstmuseum var kunstneren Terje Bergstad. En av Mariannes favoritter. Hun er sterkt opptatt av Terje Bergstad og hans motivkrets, spesielt av krigsmotivene, som har klare forbindelser til Brattelis eget kunstnerskap.

Terje Bergstad (1938-2014) var en norsk maler og grafiker. Han bodde i Bærum, men hadde også et hjem i Bondal i Telemark hvor han tilbrakte mye av sin tid. Marianne Bratteli tok første gang kontakt med Telemark kunstmuseum i forbindelse med vår store samling med verk av Terje Bergstad. Samlingen ble donert til museet fra Bergstadstiftelsen i 2013 og består av om lag 1700 verk – hovedsakelig kunst på papir.

Parallelt med Brattelis utstilling i Sal 1 viser vi en mindre utstilling med verk av Terje Bergstad i Sal 2. Arbeidene er valgt ut i samarbeid med Bratteli og vil ta for seg motiv og tematikker som er felles for de to kunstnerne.

Foto: Nasjonalmuseet

Se flere utstillinger på Telemark kunstmuseum

Kåre Tveter

Kåre Tveter

Telemark kunstmuseum
10. september–6. november 2022
Se flere opplevelser på Telemark Kunstmuseum