no en

Telemark Kunstmuseum

Kustaa Saksi – I grenseland

Kustaa Saksi – I grenseland
Kustaa Saksi. Foto: Jussi Puikkonen

Kustaa Saksi er en finsk designer og kunstner som er bosatt i Nederland. Utstillingen viser en bred oversikt over Kustaa Saksis tekstilkunst fra de siste 10 årene.

Utstillingen er utviklet i samarbeid med Helsinki Design Museum.

I grenselandet- mellom drøm og våkenhet -kunst, design og håndarbeid

Kustaa Saksi_Chirp, Chirp (2013). Foto: Photo Frank Huang

Migreneaura

I sine tekstiltepper beskriver Saksi øyeblikk i grenselandet mellom det uvirkelige og det virkelige. Selv er Saksi sterkt preget av migrene og har hallusinasjoner og migreneaura under migreneanfall. Disse opplevelsene bruker Saksi som inspirasjonskilder i sine kunstneriske uttrykk. Mønster og former fra botanikk og mytologi er tilbakevendende i kunsten.

 

Kustaa Saksi. Foto: Jussi Puikkonen

Nye uttrykk

Kustaa Saksis kunstneriske uttrykk føyer seg inn i en bredere bølge der samtidskunstnere fornyer tekstiltradisjonen ved å prøve ut nye teknikker og bildeuttrykk. Å arbeide i grenselandet mellom samtidskunst og tradisjon gir frihet til å skape nye uttrykk. Sluttresultatet er en tredimensjonal, berørbar, komplisert struktur som kan forstås som kunst, håndarbeid eller design.

Kustaa Saksi. Foto: Jussi Puikkonen

Kustaa Saksi (f.1975) er en finsk kunstner og designer som bor og arbeider i Amsterdam, Nederland.
Saksis kunstverk er vist i Victoria & Albert Museum, Cooper Hewitt Museum, San Jose
Museum of Artis, TextielMuseum, Poldi Pezzolli Museum, Vandalorum Art & Design Museum, Kunsthall Stavanger, Turku Vetus Ars Nova i Turku, Kunsthalle Helsinki.

Kustaa Saksi har hatt separatutstillinger i New York, London, Paris, Hong Kong, Taipeis, Madrid, Brussel og Amsterdam, og som designer har han samarbeidet med store designhus som Hermés, Ferragamon, Issey Miyake og Marimekko.

Kustaa Saksi Kuva-Photo Jussi Puikkonen
Kustaa Saksi, Foto: Jussi Puikkonen

UTSTILLINGSÅPNING

Utstillingen åpner lørdag 4. november kl. 13.00.

Åpningstale ved Pauliina Gauffin, Direktør ved Finsk-norsk kulturinstitutt. Det finsk-norsk kulturinstituttet fremmer kulturutveksling mellom Finland og Norge, og initierer samarbeid, dialog og mobilitet mellom profesjonelle kunst- og kulturaktører i begge land.

Musikk ved Anne Hytta fra Telemark. Hun er prisbelønt hardingfelespiller og komponist som både arbeider med tradisjonell folkemusikk og nyskrevet musikk.

Kustaa Saksi. Foto: Jussi Puikkonen