no en

Telemark Kunstmuseum

Kustaa Saksi – I grenseland

Kustaa Saksi – I grenseland

Kustaa Saksi er en finsk designer og kunstner som er bosatt i Nederland.

Utstillingen viser en bred oversikt over Kustaa Saksis tekstilkunst fra de siste 10 årene.

Utstillingen er utviklet i samarbeid med Helsinki Design Museum.

Migreneaura

I sine tekstiltepper beskriver Saksi øyeblikk i grenselandet mellom det uvirkelige og det virkelige. Selv er Saksi sterkt preget av migrene og har hallusinasjoner og migreneaura under migreneanfall. Disse opplevelsene bruker Saksi som inspirasjonskilder i sine kunstneriske uttrykk. Mønster og former fra botanikk og mytologi er tilbakevendende i kunsten.

 

Wall hanging by Kustaa Saksi

Kustaa Saksis kunstneriske uttrykk føyer seg inn i en bredere bølge der samtidskunstnere fornyer tekstiltradisjonen ved å prøve ut nye teknikker og bildeuttrykk. Å arbeide i grenselandet mellom samtidskunst og tradisjon gir frihet til å skape nye uttrykk. Sluttresultatet er en tredimensjonal, berørbar, komplisert struktur som kan forstås som kunst, håndarbeid eller design.

«Jeg har flyktet fra den digitale verden tilbake til håndarbeidets verden. Vanskeligheten med veving og dens utfordring der alt løses med 12 tråder, fascinerer meg», sier Saksi.

Kustaa Saksi (f.1975) er en finsk kunstner og designer som bor og arbeider i Amsterdam, Nederland.
Saksis kunstverk er vist i Victoria & Albert Museum, Cooper Hewitt Museum, San Jose
Museum of Artis, TextielMuseum, Poldi Pezzolli Museum, Vandalorum Art & Design Museum, Kunsthall Stavanger, Turku Vetus Ars Nova i Turku, Kunsthalle Helsinki.

Kustaa Saksi har hatt separatutstillinger i New York, London, Paris, Hong Kong, Taipeis, Madrid, Brussel og Amsterdam, og som designer har han samarbeidet med store designhus som Hermés, Ferragamon, Issey Miyake og Marimekko.

Wall hanging by Kustaa Saksi