Telemark kunstmuseum

Terje Bergstad-samlingen

Terje Bergstad-samlingen
Terje Bergstad «Fra Ullevål Hospital, Angst» Foto NIA

I Sal 2 viser vi i sommer verk fra Terje Bergstadsamlingen. Utstillingen går i dialog med Marianne Brattelis «Hjertebank» i Sal 1. Bratteli er sterkt opptatt av Terje Bergstad og hans motivkrets, spesielt av krigsmotivene, som har klare forbindelser til Brattelis eget kunstnerskap. 

Terje Bergstad (1938-2014) var maler, grafiker og blyglassmaker med en stor kunstnerisk produksjon og en bred motivkrets. Han bodde i Bærum, men hadde også et hjem i Bondal i Telemark hvor han tilbrakte mye av sin tid.

Terje Berstad-samlingen ble donert til museet av Bergstadstiftelsen i 2013 og består av om lag 1700 verk – hovedsakelig kunst på papir. Samlingen inneholder mange politiske motiver og skildringer av arbeidere og krig. Han hentet også mange motiv fra Telemark og sine studiereiser til blant annet Russland.

Utstillingen vier et utvalg verk fra samlingen og byd på både gledelige gjensyn og verk som ikke tidligere har blitt vist her i museet. Kunstverkene som vises her er valgt ut dialog med Marianne Bratteli, og tar utgangspunkt i motiv og tematikker som de to kunstnerne har felles.