no en

Heddal Bygdetun

Bygningene på Heddal Bygdetun

Bygningene på Heddal Bygdetun
Foto: Breakfast/NIA

Heddal Bygdetun er et friluftsmuseum som består av verneverdige bygninger fra 1500- til 1930-tallet. Rambergstugo, som er hovedhuset på tunet, er fredet. På tunet finner du også husmannsplassen Hola, som viser de store forskjellene i boforholdene. 

Alle bygningene her er flyttet til museet fra det nærliggende distriktet. Husenes plassering gir et inntrykk av hvordan en velstående gård kan ha sett ut i dette området for omkring 200 år siden, og hvordan den skilte seg ut fra en vanlig husmannsplass. 

Dette er Heddal Bygdetun

Bygdetunet består av en rekke flotte bygninger fra Heddal. Her kan du bli litt bedre kjent med noen av dem, men vi anbefaler deg selvfølgelig å ta turen og oppleve alt i virkeligheten.

Foto: NIA

Rambergstugo

Tunets hovedhus. Den første bygningen på Heddal Bygdetun. Hentet fra Nigard Ramberg gård på Notodden. Kan dateres tilbake til 1604 med flere påfølgende utbygninger.

Mest spektakulært er det rosemalte rommet i 2. etasje, uppstugo. Et virkelig kunstverk, utført av Olav Hansson i 1784.

Ta en titt inn i den rosemalte stua her

Foto: Tomasz Wacko/NIA
Foto: Ingelinn Kårvand/NIA
Foto: NIA

Haavestugo

Gjeste- og feststue fra 1744. Stod opprinnelig på øvre Haave gård i Lisleherad, Notodden. En staselig stue med en tvilling på Norsk Folkemuseum i Oslo.

Foto: NIA
Foto: NIA

Stuer i alle synsvinkler

Ta turen til Heddal Bygdetun og tilbring dagen i naturskjønne omgivelser. Hver stue og bygning har sin unike historie, byggestil og sjarm.

Planlegg besøket ditt her.