Rjukanbanen

Åpningstider:
17. juni–13. august
11.00–18.00

Se mer her

Billettpriser:
Fra 60,- til 390,-
Priser avhenger av reiserute

Se alle priser her

Besøksadresser:
Såheimsveien 30
3660 Rjukan

Finn veien her

En historisk reise i majestetisk natur

Rjukanbanen ble bygget av Norsk Hydro, åpnet av Kong Haakon i 1909 og har satt sitt preg på både mennesker og omgivelser. Den er like imponerende den dag i dag.

Her kan du ta inn kunnskap mens du setter deg inn i tidsmaskiner både til vanns og på skinner når du blir med på reiser tvers gjennom norsk historie.

Turen en vei tar ca 45 min og om om du velger t/r med innlagt stopp på nydelige Mæl stasjon med omvisning på de majesteiske Tinnsjøferjene tar turen 2 timer og 15 min.

Kjøp billetter
Foto: Breakfast/NIA
Foto: Michal Smatana/NIA

«En flott tur i nydelige omgivelser, som også er tilrettelagt for barn. Guiden var veldig flink og informativ»

Historiefortelling på skinner

Stig om bord i det historiske toget på Rjukan eller Mæl stasjon, og tøff deg gjennom norsk historie, krigsfortellinger, ingeniørkunst og verdensarv.

Tiden er inne for å reise i tid. Velkommen til en minneverdig opplevelse for både store og små.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NIA
Foto: Norsk Hydro ASA/NIA

Til sjøs med Storegut

Stå på bryggekanten eller sett sjøbein og bli med om bord på M/F Storegut. Ønsker du en reise i tid og rom på Tinnsjøen? Da kan du booke M/F Storegut til arrangementer og events.

Book Storegut her
Foto: Breakfast/NIA

Opplev mer på Rjukanbanen

«Et flott sted med en saftig bit av Rjukans industriarv.»

Nyt dagen på Mæl

På Mæl stasjon er det lett å gi seg hen til historien. Her kan du tusle blant særpregete bygninger, finne din plass i historiske gods- og passasjervogner, samt mønstre om bord på Tinnsjøfergene. Alt i flotte omgivelser.

For den fulle opplevelsen anbefaler vi en tur med toget fra Rjukan stasjon til Mæl der stasjon med kafe og butikk  venter sammen med ferjene på Tinnsjøen.

Opplev Mæl
Foto: Breakfast/NIA
Foto: Breakfast/NIA

Rjukanbanen – en del av Norsk Industriarbeidermuseum

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) ble stiftet i 1983. Formålet er å forvalte og formidle unik lokal vannkraft-, industri- og samfunnshistorie. Årlig tar vi imot nesten 100 000 besøkende på våre 7 besøkssteder.

NIA består av VemorkTelemark KunstmuseumRjukanbanenHeddal BygdetunTuddal BygdetunTinn Museum og Krokan.

I tillegg til besøksarenaene har NIA betydelig virksomhet knyttet til forvaltning av mer enn 110 kulturhistoriske bygg, 2 store fartøy, flere kaianlegg, en stor kunstsamling, arkiver, foto og samlinger innenfor våre fagfelt.