Rjukanbanen

Åpningstider:
29. juni–18. august
11.00–18.00

Se mer her

Billettpriser:
Fra 60,- til 390,-
Priser avhenger av reiserute

Se alle priser her

Besøksadresser:
Såheimsveien 26
3660 Rjukan

Finn veien her

En historisk reise i majestetisk natur

Rjukanbanen ble bygget av Norsk Hydro, åpnet av Kong Haakon i 1909 og har satt sitt preg på både mennesker og omgivelser. Den er like imponerende den dag i dag.

Her kan du ta inn kunnskap mens du setter deg inn i tidsmaskiner både til vanns og på skinner når du blir med på reiser tvers gjennom norsk historie.

Turen en vei tar ca 45 min og om om du velger t/r med innlagt stopp på nydelige Mæl stasjon med omvisning på de majesteiske Tinnsjøferjene tar turen 2 timer og 15 min.

Kjøp billetter
Foto: Breakfast/NIA
Foto: Michal Smatana/NIA

«En flott tur i nydelige omgivelser, som også er tilrettelagt for barn. Guiden var veldig flink og informativ»

Historiefortelling på skinner

Stig om bord i det historiske toget på Rjukan eller Mæl stasjon, og tøff deg gjennom norsk historie, krigsfortellinger, ingeniørkunst og verdensarv.

Tiden er inne for å reise i tid. Velkommen til en minneverdig opplevelse for både store og små.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NIA
Foto: Norsk Hydro ASA/NIA

Til sjøs med Storegut

Stå på bryggekanten eller sett sjøbein og bli med om bord på M/F Storegut. Ønsker du en reise i tid og rom på Tinnsjøen? Da kan du booke M/F Storegut til arrangementer og events.

Book Storegut her
Foto: Breakfast/NIA

Opplev mer på Rjukanbanen

«Et flott sted med en saftig bit av Rjukans industriarv.»

Nyt dagen på Mæl

På Mæl stasjon er det lett å gi seg hen til historien. Her kan du tusle blant særpregete bygninger, finne din plass i historiske gods- og passasjervogner, samt mønstre om bord på Tinnsjøfergene. Alt i flotte omgivelser.

For den fulle opplevelsen anbefaler vi en tur med toget fra Rjukan stasjon til Mæl der stasjonsbygningen venter sammen med ferjene på Tinnsjøen.

Opplev Mæl
Foto: Breakfast/NIA
Foto: Breakfast/NIA

Rjukanbanen – en del av Norsk Industriarbeidermuseum

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) ble stiftet i 1983. Formålet er å forvalte og formidle unik lokal vannkraft-, industri- og samfunnshistorie. Årlig tar vi imot nesten 100 000 besøkende på våre 7 besøkssteder.

NIA består av VemorkTelemark KunstmuseumRjukanbanenHeddal BygdetunTuddal BygdetunTinn Museum og Krokan.

I tillegg til besøksarenaene har NIA betydelig virksomhet knyttet til forvaltning av mer enn 110 kulturhistoriske bygg, 2 store fartøy, flere kaianlegg, en stor kunstsamling, arkiver, foto og samlinger innenfor våre fagfelt.