no en

Heddal Bygdetun

Rambergstugo

Rambergstugo
Foto: NIA

Altoppslukende. Det er bare ett av mange ord som beskriver rosemalingen i Rambergstugo, ofte omtalt som noe av den flotteste dekorasjonsmalingen som finnes i Norge. Ta turen innom og se et ekte stykke norgeshistorie med dine egne øyne.

Rosemalingen er malt av Olav Hansson (1760–1843), og selv om rosemalingen hans har tatt sin plass i historien, vet man kun det grunnleggende om kunstneren selv.

Det antas at han ble født og vokste opp på Hovinbøle gård i Hovin. Sannsynligvis var han den fjerde i en søskenflokk på 11 unger. Han var gift to ganger, fikk 8 barn og bodde både på Mæl og Hovin.

Foto: Tomasz Wacko/NIA

Med kunst i blodet

Allerede som ung mann utmerket Olav Hansson seg som en særdeles dyktig rosemaler. Hvem som var hans læremester, eller hvordan og hvorfor han begynte med rosemaling, finnes det ingen informasjon om.

Likevel er det godt kjent at han kom fra en kunstnerisk slekt med både en far og onkel som var rosemalere.

Foto: Ingelinn Kårvand/NIA

Besøk Rambergstugo

Hansson malte flere stuer i Telemark. Rambergstugo står igjen som en av de flotteste. Her dominerer den prøysiske blåfargen, som den gang kostet en pris tilsvarende 270 kilo oksekjøtt for literen. Staselig? Ja, det er det ingen tvil om.

Planlegg besøket ditt her.
Foto: NIA