no en

Telemark Kunstmuseum

Peter Callesen – Et hav av papir

Peter Callesen – Et hav av papir
Peter Callesen "Wave", detalje.

Sommerutstillingen i Telemark kunstmuseum viser et stort utvalg verk av den danske papirkunstneren Peter Callesen (f 1967), kjent for å skaper vakre og tankevekkende verk ut av hvitt papir, fra små A4-ark til store monumentale verk.  

Et hav av papir

Den globale klimakrisen ligger som et bakteppe for flere av Callesens arbeider. I utstillingen «Et hav av papir» undersøker hans vannets betydning for mennesket, og betydningen av å leve der hvor land og vann møtes. Danmark ligger rett over havnivået og er ett av landene som kan bli hardt rammet hvis havnivået stiger.  

Vann gjennomstrømmer ikke bare landskapet vi omgir oss med, men også vårt nordiske språk er preget av vann-metaforer. Callesen setter søkelyset på det livgivende og farlige vannet, og på vannets betydning i både bokstavelig og overført betydning.  

Peter Callesen, "All in the same boat", detalje.
Et hav av papir, Foto: T. Wacko, NIA

Om kunstneren

Peter Callesen (f 1967) er en dansk billedkunstner som er særlig kjent for sine papirklipp og kunstinstallasjoner. Han bor og arbeider i Karby, et lite sted som ligger på øya Mors i Limfjorden i Nordjylland.  

Han har sin utdannelse fra Arkitektskolen Aarhus, Aarhus kunstskole, det Jyske kunstakademi og Goldsmiths College i London.

I 2023 var han aktuell ved flere danske museer med vandreutstillingen “På dybt vand”.  

Peter Callesen, "All my belongings".

Papirkunst i den gamle papirfabrikken 

Telemark kunstmuseum holder til i gamle Tinfos Papirfabrikk. Utstillingen med verk av Peter Callesen er del av en flerårig satsning på papirkunst. Utstillingen vises i den storslåtte Sal 1. Industrihallen fra rundt 1900 var tidligere tresliperiet til papirfabrikken hvor trestokker ble knust til masse for videre papirproduksjon.

Et hav av papir, Foto: T. Wacko, NIA
Et hav av papir, Foto: T. Wacko, NIA
Et hav av papir, Foto: T. Wacko, NIA

Utstillingen er støttet av Statens kunstfond.