no en

Telemark Kunstmuseum

Telemark stykkevis og delt

Telemark stykkevis og delt
Henrik Ibsen. Foto: Espen Brække Grønberg

Telemark stykkevis og delt er en gruppeutstilling i Sal 2, hvor åtte nyutdannede Kunsthøgskole studenter presenterer sine verk. Utstillingen er kommet til etter en reise de tok gjennom Telemark høsten 2022.  

På reise i Telemark

Etter reisen laget de hvert sitt prosjekt inspirert av reisen og opplevelsene på veien. I ettertid kan arbeidene stå som en felles levd reaksjon og refleksjon over møte med Telemark.   

Et stopp på reisen var Telemark kunstmuseum og møte med verk som Gustav Adolph Mordts «To fjellvandrere foran Rjukanfossen» (1847) og Theodor Kittelsens Svelgfoss-serie (1907-08).  I Telemark stykkevis og delt møter gruppens arbeider kunstverk fra samlingen, og går i dialog med kunstnerne som har vært på reise i telemark før dem. På mange måter var kunstneren på 1800-tallet de første vandrerne i den ville, norske naturen. De skildret landskap som skulle bli en del av vår felles kultur- og nasjonsforståelse.  Mange av de nå ikoniske, nasjonalromantiske bildene ble skapt på bakgrunn av reiser i nettopp Telemark.   

 Utstillingens tittelen er hentet fra Ibsens stykke Brand: «Det som du er, vær full og helt, ikke stykkevis og delt», og er inspirert av reisen med M/S Telemarken på Telemarkskanalen.   

Henrik Ibsen. Foto: Espen Brække Grønberg
Telemark stykkevis og delt, Foto: T. Wacko, NIA

Deltagende i utstillingen: 

Julie Kristensen Asplund, Levi Holt Bratland, Espen Brække Grønberg, Kine Kolstad, Aina Piao, Øyvind Rogstad, Zarina Saidova.