Vemork

Tungtvannskjelleren (åpner 18.juni)

Tungtvannskjelleren (åpner 18.juni)

Gå der heltene gikk. Stå der heltene sto. Se resultatet av aksjonen som forandret historiens gang, samtidig som du blir kjent med en stor og viktig del av norsk historie. 

Tungtvannskjellerens historie

Tungtvannskjelleren er mest kjent for sabotasjeaksjonen som ble gjennomført natt til 28. februar 1943, men er også en del av en større historie. Historien om hydrogenfabrikken. Det spektakulære byggverket, sirlig plassert i den bratte dalsiden, helt på kanten av stupet.

Her kom det iskalde vannet fra Rjukanfossen dundrende nedover fjellsiden, noe som ga ideelle forhold for hydrogenproduksjon. Lokalt ble fabrikken bare kalt «Vannstoffen», og bygget sto ferdig i 1929. «En byggteknisk prestasjon,» kalte de det. Og det var det.

Omvisningene i Tungtvannskjelleren åpner 18.juni

Ta en virtuell tur i tungtvannskjelleren her.

«Anbefaler sterkt å ta guidet tur i Tungtvannskjelleren. Flink guide og mye interessant å se.»

På kanten
Et særegent funkisbygg med grå betongflater brutt av sammenhengende vindusrekker balanserte på juvets kant. På dagtid ruvet det i omgivelsene. I mørket strålte lyset fra vinduene ut over dalen. Den 99 meter lange og 40 meter bygningen, tegnet av arkitekt Thorvald Astrup, ble en turistattraksjon i seg selv.

Fra hverdagsliv til heltedåd
Hydrogenfabrikken var verdens største vannelektrolyseanlegg. Dette skapte nye arbeidsplasser og tiltrakk seg arbeidsfolk av alle slag, fra hele Norge. Hadde det ikke vært for dem, eller Vemork, ville aldri Rjukan og Notodden vokst frem og blitt det de er nå i dag.

Mer om det kan du lære i Verdensarvsenteret Rjukan-Notodden.

Skjebnenatten

Produksjonen av tungtvann startet i 1934. Våren 1942 viste forsøk at det var mulig å fremstille plutonium i reaktorene. Det var dette man fryktet at tyskerne kunne utvikle atomvåpen av. Natt til 28. februar 1943 gikk derfor 11 sabotører til aksjon. De kom seg usett inn i Tungtvannskjelleren, sprengte den og hindret fienden i å gjøre en potensielt sett katastrofal plan til dødelig virkelighet.

Opplev Tungtvannskjelleren
Foto: Lasse Jacobsen/NIA

Hydrogenfabrikken da og nå

Etter krigen fortsatte driften, men på 1960-tallet førte ny teknologi til store forandringer. I 1971 ble hydrogenfabrikken nedlagt. 21. juni 1977 ble den jevnet med jorden. Den gamle kraftstasjonen kom igjen til syne. I dag ser du Vemork som et eventyrslott på kanten av stupet. Breddfull av opplevelser for hele familien.

Opplev mer på Vemork
Foto: Leif Tronstad samlingen/NIA

«Sterke inntrykk på en fantastisk plass. Må oppleves.»