Årets program tilbyr mange ulike aktiviteter for store og små.
NIA ønsker velkommen til alle våre besøkssteder og ønsker alle innholdsrike opplevelser!
Kustaa Saksi – i Grenseland
04.11.23 – 25.02.24, Sal 1.
Tekstilkunstutstillingen med fargesprakende jacquardvev i store format av finske Kustaa Saksi vises frem til slutten av februar. Utstillingen presenterer arbeider fra de siste 10 årene og er et samarbeid med Design Museum Helsinki. Dette er Saksis første separatutstilling i Norge.
Les mer om "I grenseland" herRudsgrend: 80-årsmarkering for senkningen av D/F Hydro
Norsk Industriarbeidermuseum, Notodden kommune og Tinn kommune inviterer til 80 års markering for senkningen av D/F Hydro under 2.verdenskrig.
- Dato: 20. Februar 2024
- Tid: 10.00 – 11.00 – seremonien starter 10.15
- Sted: Rudsgrend (åpent for alle)
Det blir taler fra representanter fra Forsvaret, Notodden kommune, Tinn kommune og NIA. Kulturinnslag ved Kulturinnslag ved Kongelige norske marines musikkorps, Malin Røysland og Tom Bråthen.
Temakveld på Bok & Blueshuset, Notodden: 80 år siden senkningen av D/F Hydro
- Dato: 20. Februar 2024
- Tid: 18.00 – 20.30
- Sted: Bok og Blueshuset på Notodden
Vi får høre deler av podcasten om de siste tungtvannsaksjonene ved prisvinnende NRK-journalist Kjetil Saugestad.
Heimevernet – hvordan ble det til, hva var det, og hva er det i dag? v/Sjef HV-03, Tony Platek.
Foredrag ved Fredrik Græsvik – en av landets mest erfarne korrespondenter i konfliktområder.
Professor Jan Ketil Arnulf forteller om hans funn og den norske industriens strategiske betydning i den internasjonale maktbalansen.
Panelsamtalen modereres av Fredrik Græsvik: har erfaringene fra 2. verdenskrig fortsatt noe å lære oss i arbeidet for en fredelig og stabilisert verden, eller er historien ødelagt av «heltedyrkelse» og forenklinger?
Deltakere: Jan Ketil Arnulf, Sverre Skogen, Tony Platek, Anna Hereid, Kjetil Saugestad
Konsert med HYTTA trio 7. februar
I HYTTA trio møtes musikerne Anne, Ulrik og Jo i felles glede over folkemusikkens finurligheter i møte med et organisk, rytmisk og åpent musikalsk landskap. Hvordan kan det låte når sag møter hardingfele, når kontrabassen hermer hardingfelas fine ornamenter eller når den bølgende telespringaren blir drevet fram av suggererende trommespill – alt dette får en høre på konserten på Telemark kunstmuseum onsdag 7. februar kl 19:00.
Dørene åpner 18:30.
Torsdagsklubben er tilbake!
Endelig er Torsdagsklubben tilbake på Telemark kunstmuseum!
15. januar: en stemningsfull kveld i kafeen med Marianne Tovsrud Knutsen og Tor Egil Skaar med «Woman of heart and mind» – en tribute til Joni Mitchell.
14. mars: Norske Menn i Hus og Hytte fra Notodden favner til sammen over et bredt spekter, fra revy og visesang til irsk tjo hei og trubadur på puben, fra Grønningen og Solmodne Menn til høyt i et kirsebærtre.
Følg med på nia.no for planene til Torsdagsklubben videre utover i året!
Kunst med Kids
Kunst med kids er for barn som liker kreative opplevelser. Sammen med kunsthåndverker Sigrid Rødli utforskes ulike kunstneriske uttrykksformer. Vi henter inspirasjon fra utstillinger eller uteområdet.
Kunst med kids er fast en lørdag hver måned.
Våren 2024: 27. januar, 24. februar, 23. mars, 20. april, 25. mai og 15. juni.
Høsten 2024: 7. september, 5. oktober, 16. november, 14. desember.
Kunst med kids passer best for barn mellom 5 og 10 år, men alle kan delta. Pris kr. 30, – pr barn.
Kunst med kids er støttet med midler fra Sparebankstiftelsen DNB.
Røtter og Vinger - Alexander Schultz og inspirasjonen fra fransk modernisme
09.03. – 26.05.24, Sal 1.
Utstillingen viser maleri av Alexander Schultz (1901-1981), en kunstner som i dag ikke er så kjent, men som har vært betydningsfull i norsk kunsthistorie. Schultz regnes som en av våre fineste kolorister med sterk innflytelse fra fransk kunst. «Røtter og vinger» tar for seg Schultz` tilknytning til den franske modernismen og viser også verk av noen av hans lærere og forbilder.
«Røtter og Vinger» er første store utstilling av Schultz på over 30 år, og første gang hans arbeider settes inn i en bredere kunsthistorisk kontekst.
Alexander Schultz vokste opp i St. Petersburg med norsk mor og russisk far. I perioden 1912-1917 bodde de i dagens Ukraina. Da Schultz kom til Norge som flyktning fra den russiske revolusjonen i 1917 kom han i kontakt med de franskorienterte norske malerne. Oluf Wold Torne ble hans første kunstlærer. Fra 1919 til 1928 bodde han i Paris og fikk undervisning av blant andre Othon Friesz og Henrik Sørensen. I Norge studerte han ved Statens kunstakademi på midten av 30-tallet under Jean Heiberg og Georg Jacobsen.
Les mer om "Røtter og Vinger" herPodcast-kveld på Telemark kunstmuseum med Trond Aasland
Trond Aasland er ønsket og etterspurt for sine foredrag om verdensarven og dens aktører. Denne våren inviterer vi til lune kvelder på Telemark kunstmuseum i verdensarvens ånd.
13. februar: temaet Johan B. Holte.
Johan B. Holte, var i sin samtid en av Norges mest betydelige industriledere. Han ble født på Torvet på Notodden og vokste opp i Høybødalen og var Hydros generaldirektør gjennom 10 år. Hans far var rådmann på Notodden, og da er vi inne i den perioden som omfattes av Verdensarven – men for mange av oss er de begge trolig lite kjent i dag.
19. mars: «Fantes det en Hydro-kultur?»
- Var det slik at de ansatte opplevde at de var del av en egen «Hydro-kultur»?
- Hva var i tilfelle denne kulturen? Hvordan ble den til?
- Hvor annerledes var Hydro sammenlignet med andre industriselskaper?
- Hvilke påkjenninger har den støtt på?
- Hvordan har den i årenes løp endret seg?
16. april: temaet automobil og verdensarven
Da industrien etablerte seg på Notodden, kom menneskene ikke bare vannveien. De begynte snart også å trille inn på fire hjul. Automobil og verdensarv tidlig i det 20. århundre er rammen for bildekåseriet på Telemark kunstmuseum. Vi skal i ord og bilder møte både Sam Eyde og kongelige gjester og blir kjent med utfordringene i kollektivtransportens barndom.
Samtale med kunstnersønnen Eugene Schoulgin
Tirsdag 23. april kl 19 er en sjelden mulighet til å bli bedre kjent med kunstneren Alexander Schultz (1901-1981). Kunstnerens sønn Eugene Schoulgin vil i samtale med kunsthistoriker Målfrid Ravnåsen Vangen gi oss et nært og ærlig portrett av faren.
Alexander Schultz er aktuell med utstillingen «Røtter og vinger – Alexander Schultz og inspirasjonen fra fransk modernisme» på Telemark kunstmuseum frem til 26. mai 2024.
Dørene åpner kl 18. Samtalen starter kl 19 i utstillingen.
Foredrag om Kaja Margrete Pedersen 30. mai på Rjukan støp
Kaja Margrete Pedersen (g. Jacobsen) ble født 29. april 1896 i Fredrikstad. Hun arbeidet i en årrekke som fotograf på Rjukan og i Notodden.
Rjukan Kameraklubb inviterer til foredrag og et spennende innblikk i Kajas virke. Les mer om Kaja Margrete Pedersens liv her.
Sted: Rjukan støp
Tid: 30. mai Kl 19.00
Trolldag på Heddal bygdetun 16. juni
Har du hørt om trollene i Heddal? Denne dagen skal vi prøve å lokke dem frem i lyset. Det blir nok trivelig på tunet allikevel. Velkommen!
Sommerkonsert med Sigmund Groven 23. juni
Nia inviterer til en minnerik sommerkonsert på Heddal Bygdetun med Sigmund Groven. Billetter og mer informasjon kommer på nia.no
Peter Callesen – Et hav av papir
08.06 – 08.09.24, Sal 1
Danske Peter Callesen (f 1967) er kjent for å bruke papir som materiale. Han skaper vakre og tankevekkende verk ut av hvitt papir, fra små A4-ark til store monumentale verk.
Den globale klimakrisen ligger som et bakteppe for flere av Callesens arbeider. I utstillingen «Et hav av papir» undersøker hans vannets betydning for mennesket, og betydningen av å leve der hvor land og vann møtes. Danmark ligger rett over havnivået og er ett av landene som kan bli hardt rammet hvis havnivået stiger.
Vann gjennomstrømmer ikke bare landskapet vi omgir oss med, men også vårt nordiske språk er preget av vann-metaforer. Callesen setter søkelyset på det livgivende og farlige vannet, og på vannets betydning i både bokstavelig og overført betydning.
Les mer om "Et hav av papir" herSommerlig byvandring i Notodden
I sommermånedene vil det jevnlig bli satt opp Byvandringer. Mer informasjon om tilbudet kommer.
Telemark stykkevis og delt
08.06 – september 2024. Sal 2
Telemark stykkevis og delt er en gruppeutstilling med åtte nyutdannede studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo. Høsten 2022 dro studentene på en felles tur gjennom Telemark og laget hvert sitt prosjekt inspirert av reisen og opplevelsene på veien. I ettertid kan arbeidene stå som en felles levd reaksjon og refleksjon over møte med Telemark.
Et stopp på reisen var Telemark kunstmuseum. I Telemark stykkevis og delt møter gruppens arbeider kunstverk fra samlingen. De nye arbeidene vises side om side med verk fra midten av 1800 til tidlig 1900, og går i dialog med kunstnerne som har vært på reise i telemark før dem. På mange måter var kunstneren på 1800-tallet de første vandrerne i den ville, norske naturen. De skildret landskap som skulle bli en del av vår felles kultur- og nasjonsforståelse. Mange av de nå ikoniske, nasjonalromantiske bildene ble skapt på bakgrunn av reiser i nettopp Telemark.
Deltagende i utstillingen:
Julie Kristensen Asplund, Levi Holt Bratland, Espen Brække Grønberg, Frode Helland, Kine Kolstad, Aina Piao, Øyvind Rogstad, Zarina Saidova.
Les mer om "Telemark stykkevis og delt" herAv jord
21.09.24 – 05.01.25, Sal 1.
«Av jord» kaster et kritisk blikk på vår egen industrielle historie. Oppfinnelsen av mineralgjødsel og produksjon av gjødsel på en industriell skala svarte på en krise i jordbruket på begynnelsen av 1900-tallet. Men hva var prisen vi måtte betale for å redde verden fra en nær forestående hungersnød?
Utstillingen viser samtidskunst som tematiserer jord, matproduksjon, bærekraft og vekst – selve kjernen i Rjukan og Notoddens verdensarvhistorie.
Deltagende kunstnere er Veslemøy Lilleengen, Verena Winkelman, Justin Wiggan, Åsa Sonjasdotter og Toril Redalen.
Utstillingen planlegges i dialog med USN og kunstfestivalen Kunst i Spire.
Les mer om "Av jord" herSamlingspresentasjon
Høst 2024. Sal 2
I Sal 2 vil vi høsten 2024 presentere høydepunkt fra samlingen, samt en mindre tematisk utstilling med verk av Terje Bergstad og nyervervede verk av Axel Mørch.
Høydepunkter fra samlingen