no en

Bli kjent med Rjukanbanen

Hvorfor ble det bygget jernbane med fergetrasé akkurat her? Hva skjedde på stasjonen? Hvem jobbet her? Hva gjorde de? Hva fraktet togene og båtene? Hvorfor ville hele verden ha det? Hva er greia med en industrijernbane?

Den som spør, skal få svar. Og som regel er det barna som spør aller mest. For dem har vi satt sammen en helt spesiell opplevelse.

Rjukanbanen for barna

Barna som vokser opp i dette distriktet i dag, har ingen egne referanser til industrien og transportåren som ble etablert her på 1900-tallet. Det er avgjørende for NIA at barn knyttes til UNESCOs verdensarvliste Rjukan – Notodden Industriarv så tidlig som mulig gjennom sin egen erfaring. Positive opplevelser inn mot de industrielle kulturminnene legger grunnlag for senere eierskapsforhold til jernbaneområdene, togtrafikken, og historien om etableringen av Hydros egen transportåre.

Foto: Fredrik Oftebro
Tog på Rjukanbanen - Gaustadtoppen i bakgrunnen
Foto: NIA

Kunnskap på alle spor

Her blir barna kjent med Rjukanbanen med sine ferger og tog. De får også kunnskap om Norsk Hydro sine stilige byggverk, samt forståelse for hva de besøker. Ungene blir oppfordret til å selv fortelle om det de ser rundt seg, løse små arbeidsoppgaver og blir på den måten en naturlig del av opplevelsen.

Foto: Odd Henning Schultz/NIA
Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NIA
Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NIA
Praktisk info

Egnet for: trenger info
Varighet: trenger info
Muntlig forarbeid og etterarbeid på skolen

Få barna på rett spor.

Kontakt
post@nia.no
Tlf. 350 99 000