no en

En dag i 1913

Hvordan var en helt vanlig dag i Notodden for mer enn 100 år siden? Vi reiser tilbake til 1913 for å finne det ut i dette formidlingsopplegg i Den Kulturelle Skolesekken for 4. trinn.

Ekte hverdag. Anno 1913.

Ta med 4. klasse på en virkelig tidsreise. La dem møte overlæreren og oppleve en skoletime, både ute og inne. Gå gjennom byen som vokser frem. Kanskje støter dere på generaldirektør Eyde på veien? Spaser gjennom Villamoen, ned til arbeiderboligene i Grønnbyen og møt familien til herr feiermester Dahl og leietageren hans.

Hjelp til med husstell og hagearbeid, lær verdien av samarbeid og se hvordan alle må bidra med både klesvask, potetsetting, kaffeservering og rye-risting.

Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen/NIA
Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen/NIA
Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen/NIA

Mål:

Gjennom rollespill, dialog og praktisk arbeid i et autentisk miljø får elevene en større forståelse av hvordan Notodden ble til og hvordan samfunnet og familielivet kunne være i den nye byen omkring 1913. Formidlingsopplegget skal gi elevene økt kunnskap om og stolthet av sin lokale verdensarv og bysamfunnet som en sentral del av verdensarven.

«En dag i 1913» er tverrfaglig og knyttet til kompetansemål i samfunnsfag og norsk i tillegg til å bygge opp om temaene livsmestring og medborgerskap. Lærerveiledning med henvisning til kompetansemål ligger i DKS-portalen.

Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen/NIA
Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen/NIA

Praktisk informasjon

Formidlingsopplegget er en del av Den kulturelle skolesekken for 4. trinn
Maks 30 elever.
Tid: 3 timer og 30 min. Kl. 09,00–12.30
Sted: Grønnbyen og Skoland, Notodden

Kontakt
post@nia.no
Tlf. 350 99 000

Se flere av våre formidlingstilbud her