no en

Spesialtilpasset byvandring i Rjukan

Opplev og oppdag systematikken bak det som ble Rjukan. Lær hvordan prosjekteringsarbeidet utført av Sam Eydes ingeniører og arkitekter i tidsrommet mellom 1907 og 1917 preger oss den dag i dag. Byvandringen viser hvordan lite er overlatt til tilfeldighetene, og at alt henger sammen med alt.

Bli med på byvandring. Bestill tid her.

Fra kaos til kontroll

Etableringen av Hydro i Vestfjorddalen var det rene Klondyke. I 1914 fikk Rjukan oversendt krav om teknisk regulering fra landets myndigheter, og takket være Sam Eyde ble det system i sakene. Totaliteten i prosjektet, og at det fremdeles fremstår som intakt, har satt anlegget på UNESCOs verdensarvliste.

Foto: Per Berntsen/NIA

En byplan til redningen

Det voldsomme industrielle løftet skulle foregå med tilfredse og ivaretatte arbeidere etter moderne ideer om livskvalitet og gjensidig nytte mellom arbeidstaker og bedriftsleder. Byplanen var flott og gjennomtenkt, og boligene fikk moderne komfort.

Arbeideren som kom til Rjukan møtte en idé om at klare rammer for arbeidstimer og frie timer ville komme begge parter til gode. En felles plattform til gjensidig glede kom imidlertid ikke over natten. Det utspilte seg harde markeringer og demonstrasjoner i anleggstida.

Foto: Per Berntsen/NIA

Formidleren har mulighet til å bruke jernbanen, Fabrikkområdet, Flekkebyen, Rjukan sentrum samt Ingolfsland og Tveito bydeler for å møte ulike gruppers behov. Programmet kan tilpasses gjestenes forespørsel og evalueres fortløpende.

Interessert i byvandring?

Kontakt
post@nia.no
Tlf. 350 99 000