Hjertebank av Marianne Bratteli

Marianne Brattelis kunst dreier seg rundt de store følelsene i livet: om familiebånd, nærhet og ensomhet. Hun har vært en viktig kunstner i norsk kunstliv gjennom de siste førti årene, og årets sommerutstilling på Telemark Kunstmuseum hyller kunstnerskapet gjennom en stor retrospektiv utstilling. Utstillingen er produsert i samarbeid med MUNCH.

Marianne Bratteli, "Krigsbarn". Foto Nasjonalmuseet

Velkommen til pressevisning mandag 2. mai kl. 10.30.
Kunstneren Marianne Bratteli og kurator Kari Brandtzæg fra MUNCH er til stede.

Marianne Bratteli (1951-) arbeider i et ekspressivt uttrykk, og kunsten hennes rommer sentrale livstema og sterke følelser. Som datter av tidligere statsminister Trygve Bratteli står opplevelser fra oppveksten i etterkrigs-Norge sentralt i kunstnerskapet.

Bratteli utrykker seg ofte gjennom store monumentale malerier, men hun uttrykker seg også gjennom andre materialer. Hun begynte tidlig å eksperimentere med collager og videoverk, og regnes som en pionér innen norsk videokunst.

Brattelis billedverden
I Brattelis bildeverden er det minnene fra barndommen som i stor grad preger tematikken. Med en far som satt i konsentrasjonsleir under krigen og som senere ble statsminister i Norge, ble barndommen preget av de voksnes krigstraumer og offentlighetens oppmerksomhet. Marianne Bratteli ble et alvorlig barn som forholdt seg i stor grad til voksenverdenen. I kunsten hennes er det den lille jenta med spenne i håret som går igjen. Kanskje er det Marianne selv vi ser i bildene?

Jeg tror mange barn bærer på mer smerte enn mange voksne er klar over. Fordi barns
utseende er så yndig og friskt, tenker man ikke på at det kan bære på tunge tanker.
Marianne Bratteli

Men til tross for alvorlige undertoner er det mye lekent i Mariannes bilder. Formspråket er naivt, og den sterke fargebruken på store billedflater gjør bildene livlige og energifylte.
Utdannelse og representasjon
Marianne har sin utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (1974-78) og Statens kunstakademi (1978-82) bl.a. som elev av Ludvig Eikaas. Arbeidene hennes er innlemmet i en rekke sentrale kunstsamlinger og museer, men hun har hittil ikke hatt noen større museumsutstilling. Med utstillingen «Hjertebank» søker vi mot å vise bredden av dette mangefasetterte og interessante kunstnerskapet. Utstillingen viser verk innlånt fra bla. Nasjonalmuseet, KODE, Tangen-samlingen, Trondheim kunstmuseum m.fl. samt en rekke private samlinger. Utstillingen viser også noen nye verk av Bratteli.

Publikasjon
Marianne Bratteli «Hjertebank» følges av en publikasjon med tekster av Kari Brandtzæg, Susanne Grina Lange og Steinar Opstad. Boken er produsert av MUNCH og har fått tittelen Marianne Bratteli. Retrospektiv 1978–2021/ Retrospective 1978–2021. Vedlagt ligger notat om publikasjon.

Terje Bergstad, Sal 2
Marianne Brattelis farfar var fra Nissedal i Telemark, og sånn sett er det også bånd til Telemark i Mariannes liv. Men det som dro hennes til Telemark Kunstmuseum var kunstneren Terje Bergstad. En av Mariannes favoritter. Hun er sterkt opptatt av Terje Bergstad og hans motivkrets, spesielt av krigsmotivene, som har klare forbindelser til Brattelis eget kunstnerskap.

Terje Bergstad (1938-2014) var en norsk maler og grafiker. Han bodde i Bærum, men hadde også et hjem i Bondal i Telemark hvor han tilbrakte mye av sin tid. Marianne Bratteli tok første gang kontakt med Telemark Kunstmuseum i forbindelse med vår store samling med verk av Terje Bergstad. Samlingen ble donert til museet fra Bergstadstiftelsen i 2013 og består av om lag 1700 verk – hovedsakelig kunst på papir.
Parallelt med Brattelis utstilling i Sal 1 viser vi en mindre utstilling med verk av Terje Bergstad i Sal 2. Arbeidene er valgt ut i samarbeid med Bratteli og vil ta for seg motiv og tematikker som er felles for de to kunstnerne.

Samarbeid med MUNCH
Utstillingen «Hjertebank» er laget i samarbeid med MUNCH og er kuratert av Susanne Grina Lange ved Telemark Kunstmuseum og Kari Brandtzæg ved MUNCH. Utstillingen vil vises i sin helhet i MUNCH høsten 2022. MUNCH har i sitt nyåpnede museumsbygg et spennende utstillingsprogram. Det nye museet inspirerer til å komme tett på Munchs liv og kunst. I tillegg viser museet skiftende utstillinger med bakgrunn i kunstnerskapene til både etablerte storheter og spennende nykommere.

Vi byr på elleve utstillingssaler med ulike innganger til Edvard Munchs kunst og liv, i tillegg til samtidskunst og andre modernister i dialog med Munch.
Stein Olav Henrichsen, direktør MUNCH

Utstillingsåpning
Utstillingen åpner lørdag 7. mai kl. 13.00 i Telemark Kunstmuseum.
Åpningstale ved Jon-Ove Steihaug, Avdelingsdirektør utstilling og samling MUNCH.
Musikk ved Tuva Syvertsen; folkemusiker, sanger og frontfigur i Valkyrien Allstars.

For mer informasjon kontakt:
Avdelingsleder Telemark Kunstmuseum NIA: Helene Brekke, tlf. 92855557 /h.brekke@nia.no
Presse og markedsansvarlig NIA: Rita Engedalen, tlf. 92094584 /r.engedalen@nia.no