no en

Telemark Kunstmuseum

Av jord

Av jord
Verena Winklemann, Field 3.

Gruppeutstillingen viser samtidskunst som på ulikt vis tematiserer jord, matproduksjon, bærekraft og vekst – selve kjernen i Rjukan og Notoddens verdensarvhistorie.   

«Av jord» kaster et kritisk blikk på vår egen industrielle historie. Oppfinnelsen av mineralgjødsel og produksjon av gjødsel på en industriell skala svarte på en krise i jordbruket på begynnelsen av 1900-tallet. Men hva var prisen vi måtte betale for å redde verden fra en nær forestående hungersnød?  

Deltagende kunstnere er Sidsel Bonde (dk/no), Veslemøy Lilleengen (no), Toril Redalen (no), Åsa Sonjasdotter (se), Justin Wiggan (gb) og Verena Winkelman (no).

Verena Winklemann, Field 12.
Toril Redalen "Lettuce legacy". Foto: Frode Larsen, Nasjonalmuseet, Årsutstillingen 2023

Industrieventyret

For litt mer enn 100 år siden var Notodden og Rjukan arena for et moderne industrieventyr. Verden stod ovenfor store utfordringer med å produsere nok mat til en stadig økene populasjon.  

Over hele verden begynte man å eksperimentere med å lage industrielt fremstilt gjødsel. Et nærmest tilfeldig møte mellom ingeniøren Sam Eyde og den begavede professor Kristian Birkeland i 1903 var det som skulle til. Å ta i bruk nitrogen i luften til fremstillingen av mineralgjødsel la grunnlaget for å etablere Norsk Hydro i 1905.  

Det nye gjødselproduktet gjorde det mulig å utvikle to nye bysamfunn; Notodden og Rjukan. De første fabrikkene for produksjon av mineralgjødsel lå på Notodden. Produksjonen var enormt kraftkrevende og i Rjukan lå den store Rjukanfossen. Derfor var det ikke mange år før nye kraftstasjoner og nye fabrikker ble bygget. 

I 2015 ble industrihistorien i Rjukan og Notodden skrevet inn på Unesco verdensarvliste. Rjukan og Notoddens industrihistorie er del av det FN mener har en unik verdi som må ivaretas for fremtidige generasjoner.   

Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NIA

Kunstfestival

Utstillingen planlegges som del av kunstfestivalen Kunst i Spire som arrangeres for første gang 21.-25- september 2024 på Notodden.  

Tema for festivalen vil være hvordan verdensarven kan fungere som påvirkningskraft og inspirasjon i profesjonell kunst. Og hvordan  samtidskunst kan inspirere til større kunnskap om verdensarven.

Kunst i spire har vokst frem i samarbeid mellom Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Telemark Fylkeskommune og Norsk Industriarbeider museum/ Telemark Kunstmuseum.