no en

Telemark Kunstmuseum

Av jord

Av jord
Sidsel Bonde, "Aks i øyehøyde". Foto: Sidsel Bonde

Hvordan står det til med jorda vi omgir oss med, og hva slags forhold har vi til den? Gruppeutstillingen viser samtidskunst som tematiserer matproduksjon, bærekraft og vekst – selve essensen i Rjukan og Notoddens verdensarvhistorie. 

Utstillingen viser foto, film, skulptur, keramikk og installasjon av:

Sidsel Bonde (dk), Veslemøy Lilleengen (no), Toril Redalen (no), Åsa Sonjasdotter (se), Justin Wiggan (gb) og Verena Winkelman (no).

Utstillingen er del av kunstfestivalen Kunst i spire.

Kornaks, salatstudier og syngende jord

Åsa Sonjasdotter er opptatt av å rette søkelys mot de gamle kulturvekstene, fremfor dagens monokulturelle landbruk og genteknologi. Hennes film Cultivating Abundance (2022) handler om arkivforskning og planteforedling med koblinger til rasebiologi.

Forholdet mellom mennesket, kulturarv og landskap er tema i flere av Sidsel Bondes arbeider. Hun undersøker forhold, tradisjoner og ritualer som har forsvunnet med mekaniseringen, rasjonaliseringen og industrialiseringen av landbruket.

Toril Redalen "Lettuce legacy". Foto: Frode Larsen, Nasjonalmuseet, Årsutstillingen 2023
Verena Winklemann, Field 3.

I bildeserie «Field» tar Verena Winkelman for seg motiv fra økologiske jordbruk. Over flere år og årstider har Winkelman fotografert åkerne i nærheten av der hun bor. Det er noe sensuelt ved avbildningene og grønnsakenes overflater gir kroppslige assosiasjoner.

I Toril Redalens arbeid står materialene sentralt. Hun er opptatt av hvor materialene kommer fra og hvordan det tar sin plass. Arbeidene i utstillingen ser på salatens rolle i keramikk-kunstens historie, og å på salatens væren som vekst, mat og som jord.

Veslemøy Lilleengen arbeider med et vidt spenn av materialer og teknikker, hovedsakelig innenfor tekstil, performance og ulike former for tradisjonshåndverk. Til utstillingen har Lilleengen utvunnet jordpigment fra jordprøver samlet sammen i Telemark. Disse benytter hun i kunstverkene inspirert av bla. rosemalingstradisjonen i distriktet.

Den Britiske lydkunstneren Justin Wiggan sine arbeider har ofte et helsebringende aspekt. Han har ved flere anledninger samarbeidet med helsesektoren for å skape ulike flersanselige verk. Wiggan viser et helt nytt interaktivt lydinstallasjonsverk i utstillingen, hvor sentrale bøker om økologisk jordbruk råtner tilbake til jord, mens jorden kommunisere med publikum.

Industrieventyret

For litt mer enn 100 år siden var Notodden og Rjukan arena for et moderne industrieventyr. Verden stod ovenfor store utfordringer med å produsere nok mat til en stadig økene populasjon.  

Over hele verden begynte man å eksperimentere med å lage industrielt fremstilt gjødsel. Et nærmest tilfeldig møte mellom ingeniøren Sam Eyde og den begavede professor Kristian Birkeland i 1903 var det som skulle til. Å ta i bruk nitrogen i luften til fremstillingen av mineralgjødsel la grunnlaget for å etablere Norsk Hydro i 1905.  

Det nye gjødselproduktet gjorde det mulig å utvikle to nye bysamfunn; Notodden og Rjukan. De første fabrikkene for produksjon av mineralgjødsel lå på Notodden. Produksjonen var enormt kraftkrevende og i Rjukan lå den store Rjukanfossen. Derfor var det ikke mange år før nye kraftstasjoner og nye fabrikker ble bygget. 

I 2015 ble industrihistorien i Rjukan og Notodden skrevet inn på Unesco verdensarvliste. Rjukan og Notoddens industrihistorie er del av det FN mener har en unik verdi som må ivaretas for fremtidige generasjoner.   

Bilde av Notodden fra lufta
Notodden. Foto: NIA
Foto: Bjørn-Owe Holmberg/NIA

Kunstfestival

Utstillingen planlegges som del av kunstfestivalen Kunst i Spire som arrangeres for første gang 21.-25- september 2024 på Notodden.  

Tema for festivalen vil være hvordan verdensarven kan fungere som påvirkningskraft og inspirasjon i profesjonell kunst. Og hvordan  samtidskunst kan inspirere til større kunnskap om verdensarven.

Kunst i spire har vokst frem i samarbeid mellom Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Telemark Fylkeskommune og Norsk Industriarbeider museum/ Telemark Kunstmuseum.