no en

TRE – Erik Pirolt

15. juni 2024 avdukes skulpturgruppen TRE av Erik Pirolt. Skulpturen står plassert på Industripromenaden langs Heddalsvannet, på den gamle jernverkstomta.

Skulpturen tematiserer Notoddens industrihistorie og er realisert som et samarbeid mellom Telemarkskanalen regionalparken, Notodden kommune, Norsk industriarbeidermuseum og det lokale næringslivet.

 

 

Kunstinstallasjonen TRE henter inspirasjon fra Notoddens industrihistorie. En industrihistorie som i dag er en del av Unesco verdensarv. Skulpturene oppmuntrer til interaksjon og fysisk aktivitet, og vil være en møteplass for byens befolkning.

TRE - Erik Priolt. Jernverkstomta, Notodden. Foto: Amalie Haugen Røimål
TRE - Erik Priolt. Jernverkstomta, Notodden. Foto: Amalie Haugen Røimål
TRE - Erik Priolt. Jernverkstomta, Notodden. Foto: Amalie Haugen Røimål

Samarbeidsprosjekt

Prosjektet er et samarbeid mellom Telemarkskanalen regionalparken, Notodden kommune, Norsk industriarbeidermuseum og det lokale næringslivet ved Høgås Teknologipark, Telemark Teknologipark, Notodden Energi, Tuvensenteret, Hydroparken, Idea Kompetanse, Hjartdalbanken, Sparebank 1, Tinfos, Hydro, Notodden videregående skole, Øst-Telemarkens Brukseierforening og Optime Subsea.

Målet med kunstprosjektet er å ta i bruk kunst som virkemiddel i stedsutvikling. Man ønsker å løfte frem attraksjonskraften i stedet og landskapet. Det legges vekt på å synliggjøre stedets særegenheter med mål om tydelig stopp-effekt i den fysiske utformingen av verket. Det overordnede målet er å gjøre Notodden til et attraktivt sted å leve og besøke, og bidra til å gjøre Jernverkstomta til en attraktiv møteplass.

Designkonkurranse

En fagjury med representanter fra blant annet  Telemarkskanalen regionalpark, Notodden kommune og NIA ved Telemark Kunstmuseum var ansvarlig for gjennomføringen av en lukket designkonkuranse.

Kriterier i konkurransen var at verket skulle hente inspirasjon fra Notoddens industrihistorie og Unescos verdensarvstatus. Kunstinstallasjonen skulle ha et innovativt design og være godt integrert i landskapet. Den skulle oppmuntre til interaksjon og gjerne bidra til å skape en sosial møteplass og stimulere til fysisk aktivitet.

Erik Pirolts «TRE» ble av fagjuryen kåret som vinner av konkuransen. Utdrag fra fagjuryens begrunnelse kan leses nederst i saken.

TRE – Erik Pirolt

På toppen av en liten gresskolle i en «magisk trolsk park», står et gigantisk storslått ståltre, Overflaten er høypolert og speiler Notodden og omgivelsene sine i den. Rundt omkring treet kommer røttene opp fra bakken som er tillagt menneskelige egenskaper. For eksempel vil en rot vanne seg selv med en vannkanne. Dette er en metafor på den store oppfinnelsen av kunstgjødselen. Treet har en form for menneskelig bevissthet. Det er en hyllest til det kreative oppfinnsomme mennesket og en påminner om at vi er en del av naturen.

Treet er hele 10,5 meter høyt og strekker seg i en diameter på 7 meter. Stammen har en diameter på 2 meter. Treet er synlig fra lang avstand og har et monumentalt utrykk, men på en ydmyk måte. Treet kamufleres gjennom at den speiler fargene fra omgivelsen sin. Så selv om treet er stort og ruvende, så har det en ydmykhet i tilstedeværelsen sin.

Kunst i Notodden. Et tre av sølv.
TRE, Erik Pirolt. Foto: S. Lange, NIA

Juryens begrunnelse

The concept is based on a general philosophical approach on industry versus nature and adresses the current issues on global awareness with a tribute to creativity of mankind.

…reference to philosophical ideas on creativity, nature and human endeavour is a tribute to the pioneering visionaries that founded Notodden.

…. visual appearance of the installation encourages physical engagement and activity in the area and contributes well to be used as social meeting place for young and old

….The graphic presentation of the project TRE is playful and humoristic, and the material is inspiring and brisk. The overall concept of the project meets the terms of the listed specification with regards to the actual and cultural landscape in its use of the chosen site.

 

Fagjuryen/kuratorteamet bestod av

Pål Kleffelgård, Telemarkskanalen Regionalpark
Helene Brekke, NIA
Susanne Grina Lange, NIA
Representanter fra Notodden Kommune
Line Ruud Ørslien, Telemark fylkeskommune
Tone Telnes, Feste Grenland
Gunn Marit Christenson, Ibsenbiblioteket.
Guja Dogg, Studio Hvitt (Island)

 

Om kunstneren

Erik Pirolt  (f 1977)

Bor og arbeider i Kristiansand. Pirolt har fordypet seg i et rikt repertoar av materialer, teknikker og medier, og har gått i mange tematiske retninger men uttrykker seg gjerne i et figurativt og lettere surealistisk uttrykk. Han har en rekke utsmykningsoppdrag bak seg.

Studier

2006-08     Kunstakademiet i Oslo, MA
2003-06     Kunstakademiet i Trondheim, BA
1996-98     Kunstskolen i Rogaland og Bergen
1993-98     Visuell Kommunikasjon, Kvadraturen VGS, Kristiansand

Utvalgte separatutstillinger

2018          Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal
2017          No Place, Oslo
2015          TM51,  Oslo

Utvalgte utsmykninger

2020          Dalen Park i Trondheim
2019          Skulpturinstallasjon «M.A.U.R. Øyder kommune
2019          Rusta skole, Skapelsen, Ås
2019          Dalen Park, Gnirdnui, Trondheim
2018          UIA, U.U.U.U., Kristiansand
2018          Kongsvinger ungdomsskole, Bak Naturen
2017          Montebellosenteret, Bak månen
2015          Veitvet skole, Meg og alt det der ute
2014          Gamle Løren Skole, Den indre tyggis, Oslo
2013          Vestby flerbruksanlegg, Atleten