Tungtvannskjelleren åpner 18. juni 2022

Natt til 28. februar 1943 ble sabotasjeaksjonen «Gunnerside» gjennomført. På dagen 79 år senere, i en ny tung tid for Europa, kunngjør Norsk Industriarbeidermuseum gjenåpningen av Tungtvannskjelleren på Vemork.

Illustrasjon: Zenisk AS

Tungtvannskjelleren på Vemork er et kulturminne av stor nasjonal og internasjonal betydning. Når kjelleren åpnes igjen, vil historien bli fortalt nøyaktig der den kjente sabotasjeaksjonen fant sted. Som åsted for kanskje den viktigste hendelsen i norsk krigshistorie blir Tungtvannskjelleren en sentral destinasjon for historieundervisning og et varig tidsvitne etter krigen.

– Det er tankevekkende å komme til det punktet der vi kan gjenåpne en så sentral del av vår egen krigshistorie samtidig som en ny krig truer Europa, sier direktør ved NIA, Anna Hereid.

–  Kampen om Tungtvannet er en av de avgjørende historiene fra andre verdenskrig. Når Tungtvannskjelleren åpner for publikum 18. juni 2022 kan vi gå inn i de samme rommene som sabotørene gjorde da de utførte aksjonen natt til 28. februar 1943. Samtidig som vi gjennom åpningen av dette krigsminnet blir påminnet om vår egen fortid, går tankene våre i dag til det ukrainske folk, sier Anna Hereid.

Tungtvannskjelleren var en del av Hydrogenfabrikken på Vemork, som sto ferdig i 1929. Sabotasjeaksjonen i 1943 bidro til at tyskerne effektivt ble hindret i å utvikle en mulig atombombe. Kjelleren er i dag fredet som kulturminne. Rjukan – Notodden industriarv ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste 5. juli 2015.

Åpningen av Tungtvannskjelleren markeres gjennom en hel helg fra 17. – 19. juni med den offisielle åpningen lørdag 18. juni kl. 13.00. Museet vil kunngjøre programmet for åpningshelgen på et senere tidspunkt.

 

For mer informasjon kontakt:

Norsk Industriarbeidermuseum v / Rita Engerdalen,  r.engedalen@nia.no,  920 94 584

Kulturmeglerne v/ Anne Berentsen,  anne.berentsen@kulturmeglerne.no,  995 24 438

 

Om NIA

Stiftelsen Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) ble etablert 3. november 1983 og har som samfunnsoppdrag å fremme kunnskap om arbeiderkultur, vannkraft, kraftintensiv og elektrokjemisk industri i Norge, lokal kulturhistorie, lokal krigshistorie, kultur- og kulturminnevern og kunst. Stiftelsen består av Vemork, Tinn Museum, Heddal Bygdetun, Tuddal Bygdetun, Rjukanbanen og Telemark Kunstmuseum. Museet fungerer også som verdensarvsenter for Rjukan – Notodden industriarv som er en del av den norske verdensarven og på listen over Unesco World Heritage.