Utstillingsprogram for Telemark kunstmuseum 2024

Årets utstillingsprogram favner bredt med maleri, installasjoner, tematiske utstillinger og papirkunst i både små og storslagne format.

 

Velkommen til Telemark kunstmuseum i 2024!

Kustaa Saksi – i Grenseland

 04.11.23 – 25.02.24, Sal 1.

Tekstilkunstutstillingen med fargesprakende jacquardvev i store format av finske Kustaa Saksi vises frem til slutten av februar. Utstillingen presentererarbeider fra de siste 10 årene og er et samarbeid med Design Museum Helsinki. Dette er Saksis første separatutstilling i Norge. 

Les mer om "I grenseland" her
Kustaa Saksi i Grenseland. Foto: T. Wacko, NIA

Røtter og Vinger - Alexander Schultz og inspirasjonen fra fransk modernisme  

09.03. – 26.05.24, Sal 1.
 

Utstillingen viser maleri av Alexander Schultz (1901-1981), en kunstner som i dag ikke er så kjent, men som har vært betydningsfull i norsk kunsthistorie. Schultz regnes som en av våre fineste kolorister med sterk innflytelse fra fransk kunst. «Røtter og vinger» tar for seg Schultz` tilknytning til den franske modernismen og viser også verk av noen av hans lærere og forbilder. 

«Røtter og Vinger» er første store utstilling av Schultz på over 30 år, og første gang hans arbeider settes inn i en bredere kunsthistorisk kontekst.  

Alexander Schultz vokste opp i St. Petersburg med norsk mor og russisk far. I perioden 1912-1917 bodde de i dagens Ukraina. Da Schultz kom til Norge som flyktning fra den russiske revolusjonen i 1917 kom han i kontakt med de franskorienterte norske malerne. Oluf Wold Torne ble hans første kunstlærer. Fra 1919 til 1928 bodde han i Paris og fikk undervisning av blant andre Othon Friesz og Henrik Sørensen. I Norge studerte han ved Statens kunstakademi på midten av 30-tallet under Jean Heiberg og Georg Jacobsen.  

Les mer om "Røtter og Vinger" her
Alexander Schultz, Kald kveld (1975). © Alexander Schultz/ BONO. Foto: T. Wacko, NIA.
Alexander Schultz, Stilleben med blomster (1981) © Alexander Schultz/ BONO. Foto: T. Wacko, NIA.
Alexander Schultz. U.T. (utsnitt). ca 1945. © Alexander Schultz/ BONO. Foto: T. Wacko, NIA.

Peter Callesen – Et hav av papir 

08.06 – 08.09.24, Sal 1
 

Danske Peter Callesen (f 1967) er kjent for å bruke papir som materiale. Han skaper vakre og tankevekkende verk ut av hvitt papir, fra små A4-ark til store monumentale verk.  

Den globale klimakrisen ligger som et bakteppe for flere av Callesens arbeider. I utstillingen «Et hav av papir» undersøker hans vannets betydning for mennesket, og betydningen av å leve der hvor land og vann møtes. Danmark ligger rett over havnivået og er ett av landene som kan bli hardt rammet hvis havnivået stiger.  

Vann gjennomstrømmer ikke bare landskapet vi omgir oss med, men også vårt nordiske språk er preget av vann-metaforer. Callesen setter søkelyset på det livgivende og farlige vannet, og på vannets betydning i både bokstavelig og overført betydning.  

Les mer om "Et hav av papir" her
Peter Callesen, "All in the same boat".
Peter Callesen, "All in the same boat", detalje.

Telemark stykkevis og delt 

08.06 – september 2024. Sal 2 

Telemark stykkevis og delt er en gruppeutstilling med åtte nyutdannede studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo. Høsten 2022 dro studentene på en felles tur gjennom Telemark og laget hvert sitt prosjekt inspirert av reisen og opplevelsene på veien. I ettertid kan arbeidene stå som en felles levd reaksjon og refleksjon over møte med Telemark.   

  

Et stopp på reisen var Telemark kunstmuseum. I Telemark stykkevis og delt møter gruppens arbeider kunstverk fra samlingen. De nye arbeidene vises side om side med verk fra midten av 1800 til tidlig 1900, og går i dialog med kunstnerne som har vært på reise i telemark før dem. På mange måter var kunstneren på 1800-tallet de første vandrerne i den ville, norske naturen. De skildret landskap som skulle bli en del av vår felles kultur- og nasjonsforståelse.  Mange av de nå ikoniske, nasjonalromantiske bildene ble skapt på bakgrunn av reiser i nettopp Telemark. 
 

Deltagende i utstillingen: 

Julie Kristensen Asplund, Levi Holt Bratland, Espen Brække Grønberg, Frode Helland, Kine Kolstad, Aina Piao, Øyvind Rogstad, Zarina Saidova. 

Les mer om "Telemark stykkevis og delt" her
Henrik Ibsen. Foto: Espen Brække Grønberg
Henrik Ibsen. Foto: Espen Brække Grønberg

Av jord 

21.09.24 – 05.01.25, Sal 1.

«Av jord» kaster et kritisk blikk på vår egen industrielle historie. Oppfinnelsen av mineralgjødsel og produksjon av gjødsel på en industriell skala svarte på en krise i jordbruket på begynnelsen av 1900-tallet. Men hva var prisen vi måtte betale for å redde verden fra en nær forestående hungersnød?  

Utstillingen viser samtidskunst som tematiserer jord, matproduksjon, bærekraft og vekst – selve kjernen i Rjukan og Notoddens verdensarvhistorie.   

Deltagende kunstnere er Veslemøy Lilleengen, Verena Winkelman, Justin Wiggan, Åsa Sonjasdotter og Toril Redalen. 

Utstillingen planlegges i dialog med USN og kunstfestivalen Kunst i Spire.  

Les mer om "Av jord" her
Verena Winklemann, Field 3.

Samlingspresentasjon 

Høst 2024. Sal 2 

I Sal 2 vil vi høsten 2024 presentere høydepunkt fra samlingen, samt en mindre tematisk utstilling med verk av Terje Bergstad og nyervervede verk av Axel Mørch.  

 

Høydepunkter fra samlingen
Terje Bergstad, "Fra Ullevål Hospital, Angst». Museets samling. Foto: Terje Bergstad-stiftelsen