Verdensarvsenter Rjukan-Notodden industriarv er reautorisert som besøkssenter verdensarv!

Miljødirektoratet har reautorisert Verdensarvsenteret ved NIA som beskøkssenter for verdensarven Rjukan-Notodden industriarv for de neste fem årene.
Verdensarvsenter Rjukan-Notodden industriarv har vært autorisert som beøskssenter siden juni 2017 frem til 1. januar 2022.

Opplev Verdensarvsenteret på Notodden! Foto: Holmberg/NIA

Gjennom høsten 2021 ble det arbeidet med de nødvendige dokumentene for reautorisasjonen, Og 1 oktober leverte verdensarvsenteret søknad om autorisasjon, virksomhetsplan og budsjett for de neste fem årene og ikke minst en detaljert virksomhetsplan med budsjett for 2022.

  • Det var en stor lettelse å få på plass denne reautorisasjonen som besøkssenter for verdensarv, sier Halvor Sælebakke, avdelingsleder ved verdensarvsenter Rjukan-Notodden industriarv.

I oktober ble det gjennomført en befaring på verdensarvsenterets to besøksarenaer på Rjukan og Notodden med representanter fra Miljødirektoratet og Riksantikvaren, og rett før jul kom bekreftelsen på en ny fem-års periode som autorisert verdensarvsenter fra Miljødirektoratet.  Miljødirektoratet er autorisasjonsorgan for flere ulike besøkssentre som blant annet våtmark, villrein og rovdyr, i tillegg til verdensarv.

  • Autorisasjonen er utrolig viktig for vår lokale verdensarv, og ikke minst museet som institusjon sier Anna Hereid, direktør ved NIA.

Verdensarvsenter Rjukan-Notodden industriarv ser frem til å jobbe videre med formidling og opplevelser knyttet til vår lokale verdensarv i de kommende årene!

  • Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) er en institusjon i verdensarven Rjukan-Notodden, en reautorisasjon av besøkssenteret er en bekreftelse på et gjennomgående godt arbeid til nå, og gode planer for de neste fem årene. Det er bare og ta av seg hatten, og glede seg over alt som skjer i regi av NIA og verdensarvsenter, sier Steinar Bergsland, ordfører Tinn kommune.

 

  • Jeg er stolt og glad for at prøvetiden er over! Rjukan – Notodden Industriarv er en enestående arv både lokalt og globalt. Verdensarvsenteret formidler Verdensarvkonvensjonen, og hvordan den er skapt for å forvalte en global fellesarv for alle mennesker, sier Gry Fuglestveit, ordfører Notodden kommune.

Vedlagt ligger bilder av Vemork, D / F Ammonia, verdensarvsenteret på Notodden og utstillingen Gnisten som kan oppleves på verdensarvsenteret i Notodden. Bildene er merket med fotobyline.

For mer informasjon kontakt:

Rita Engedalen, Presse- og markedsansvarlig NIA, tlf. 920 94 584. r.engedalen@nia.no