no en

Tungtvannskjelleren

Høsten 2017 avdekket arkeologer fra Telemark fylkeskommune en godt bevart hemmelighet under bakken på Vemork. Selv om bygget over ble jevnet med jorden med sprengstoff, var kjelleren intakt. Der nede hadde tiden stått stille i 40 år. Nå åpner dørene for publikum. Gå der heltene gikk. Stå der heltene sto. Se resultatet av aksjonen som endret historien. Velkommen til tungtvannskjelleren.

Fire risikable operasjoner

Norsk Hydros tungtvannsproduksjon på Vemork var en viktig del av nazistenes atomprosjekt under andre verdenskrig. Så viktig at det ble iverksatt hele fire risikable militære operasjoner for å stoppe den.

Bli med på aksjonene

Heltene fra Telemark

Hvem var de unge, norske soldatene som risikerte livet for å utføre en av de viktigste og mest spektakulære militære aksjonene under andre verdenskrig?

Bli kjent med sabotørene
Foto: Leif Tronstad samlingen/NIA

I sabotørenes fotspor

Sabotørstien er en 8 kilometer lang sti som starter ved Rjukan Fjellstue og ender på Vemork kraftstasjon. Her følger du den samme veien som sabotørene gikk natt til 28. februar 1943.

Mer om sabotørstien
Foto: Visit Rjukan
Foto: Lasse Jacobsen/NIA

Fra Vemork til verden

Historien om heltene i Telemark har spredt seg til hele verden. Den har blitt fortalt i TV-serier, dokumentarer, podkaster, artikler, bøker og på film. Under finner du et lite utvalg.

Podkast

Podkastserien på NRK «Tungtvannsaksjonene» forteller om alle de dramatiske aksjonene for å hindre at Nazi-Tyskland fikk norsk tungtvann, som de trengte for å kunne utvikle atomvåpen. Serien tar for seg den mislykkede Operasjon Freshman, sprengingen av kjelleren på Vemork, den dramatiske flukten etterpå, bombingen av Rjukan og senkningen av ferga Hydro på Tinnsjøen. I en bonusepisode drøftes betydningen av tungtvannsaksjonene, både som sabotasje og heltefortelling.

Lytt til episodene her

Jakten på tungtvannskjelleren

Kampen om tungtvannet

I denne fantastiske norske dramaserien følges kampen om tungtvannet fra fire synspunkt: tyskerne, de allierte, sabotørene, og selskapet som eide fabrikken og tungtvannet.

Se serien på nrk.no

Inside the Daring Mission That Thwarted a Nazi Atomic Bomb

National Geographic intervjuer forfatteren av boken «The Winter Fortress: The Epic Mission To Sabotage Hitler’s Atomic Bomb», Neal Bascomb.

Les artikkelen på nationalgeographic.com

 

Stiftelsen Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) ble etablert 3. november 1983 og har som samfunnsoppdrag å fremme kunnskap om arbeiderkultur, vannkraft, kraftintensiv og elektrokjemisk industri i Norge, lokal kulturhistorie, lokal krigshistorie, kultur- og kulturminnevern og kunst. Stiftelsen består av Vemork, Tinn Museum, Heddal Bygdetun, Tuddal Bygdetun, Rjukanbanen og Telemark Kunstmuseum. Museet fungerer også som verdensarvsenter for Rjukan – Notodden industriarv som er en del av den norske verdensarven og på listen over Unesco World Heritage.